За състезанието

РЕГИСТРАЦИЯ

 

“Хайдушката пътека“ е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се води жестока битка, разказват се истории за това, кой за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. Носят се легенди, митове и самохвалства…

През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии.  То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“, където се намират местността Карандила и „Хайдушката пътека“.

Това състезание има само две точки на измерване: старта – в началото на пътеката, където е арката с надпис „Начало на Хайдушката пътека“ и финала – в горния край на пътеката, голямата чешма до хотел „Карандила“.

Характерно за маршрута е, че има много вариации. Всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път ще бъде маркиран с ленти. Той е и най-стръмен, и най-труден. Има и по-леки и заобиколни варианти, един от които следва официалната туристическа маркировка. Измерва се единствено времето необходимо за достигане от началото до финала.

Носител на настоящия рекорд за изкачване на „Хайдушката пътека“ е Шабан Мустафа, постигнал време 23 минути и 23 секунди. При подобряването му, името на носителя на новият рекорд, ще бъде изписано на специалната табела, поставена в началото на пътеката, като записа на предходния рекорд ще бъде оставен. Ако не бъде постигнато по-добро време,  няма да бъде направен нов запис.

Това е състезание за престиж – няма категории, възрастови ограничения, нито награден фонд.

В сайта на Фондация „Стария бряст“ всяка година след състезанието ще бъде публикуван личния рекорд на всеки участник, изкачил  „Хайдушката пътека“  за време по-малко от 1 час. Така всеки ще може да следи, както собствените си постижения, така и тези на конкурентите си!